Home

Veiligheidscoördinatie in de bouw

De bouw is over heel Europa de sector met het hoogste aantal ongevallen. Meer dan de helft van alle ongelukken op bouwwerven is te wijten aan manco’s in de planning en slechte of gebrekkige organisatie en installaties. Op jaarbasis doen zich 30.000 arbeidsongevallen voor, waarbij 175.000 arbeiders in de bouwsector betrokken zijn.

Om de risico’s te beperken heeft de Europese Unie een richtlijn bijgewerkt met minimale voorschriften die op werven verplicht zijn. Per 1 mei 2001 zijn deze ook bij wet in België van kracht (4/08/1996 – Kon. Besluit van 25/01/2001-van 19/01/2005). Op grond daarvan moet er een veiligheidscoördinator worden aangesteld.

Wanneer moet een veiligheidscoördinator worden aangesteld?

Indien minstens twee ondernemingen (eenmanszaken of vennootschappen met personeel in dienst) de werken uitvoeren, ook wanneer ze niet tegelijk op de bouwwerf actief zijn, moet een coördinator worden aangesteld.

 

Welke taken heeft een veiligheidscoördinator?

Een veiligheids- en gezondheidsplan opstellen.

Veiligheidsadvies verstrekken in de planfase

De gezamenlijk gebruikte installaties en de veiligheid op de bouwwerf coördineren

De documenten voor onderhoudswerken aan het gebouw opmaken

Goede veiligheidsprocedures verhinderen storingen in het arbeidsproces en problemen met de overheid.

De veiligheidscoördinator voorkomt dat de bouwheer door arbeidsongevallen onverwachte kosten oploopt of juridisch wordt vervolgd.

 

Wie moet de coördinator aanstellen?Wie betaalt de coördinator?

Doorgaans wordt de veiligheidscoördinator door de architect of de bouwheer aangeduid.

Bij constructies met een totale oppervlakte van 500m² of meer wijst de bouwheer een veiligheidscoördinator aan. De bouwheer gaat dan een contract met de coördinator aan. Dit wil zeggen dat de bouwheer de coördinator moet betalen.

Bij constructies met een totale oppervlakte onder 500m² doen de architect of de aannemer de coördinatie, op voorwaarde dat deze daartoe de nodige toelatingen hebben. Anders moet een gekwalificeerd veiligheidscoördinator worden aangetrokken.

 

Op welk ogenblik moet de coördinator worden aangesteld?

Zodra het project in de ontwerpfase gaat, moet er een coördinator zijn aangewezen. De architect mag pas beginnen werken wanneer er een coördinator is. Best betrekt men de coördinator zo vroeg mogelijk bij het project, om te vermijden dat dit achteraf niet gedeeltelijk moet worden aangepast.

BIB.Co is van oordeel dat een onderneming de werken pas mag aanvatten zodra een coördinator is aangesteld.

Het Belgisch Instituut van Veiligheids- en Gezondheidscoördinatoren wil overtreders strafrechterlijk vervolgen en wenst erop te wijzen dat op nalatigheid in het aanduiden van een veiligheidscoördinator tijdens de project- en bouwfase zware boetes en gevangenisstraffen staan.